Семінар по правам особливих людей

2012-12-13

/Files/photogallery/779/DSCN1167.jpg

11 грудня в приміщенні міського Центру жінки відбувся семінар на тему: «Підвищення поінформованості про права людей з інвалідністю у відповідності до Конвенції ООН про права інваліда». Захід був організований та проведений Житомирською обласною громадською організацією людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я.» Очолює котру представник Національної Асамблеї інвалідів України, депутат обласної ради Неля Дмитрівна Ковалюк. Семінар відбувся за сприяння та всебічної підтримки міської влади та міського голови Василя Костянтиновича Мазура.

На зібранні були присутні представники громадських організацій людей з інвалідністю нашого міста: Бердичівська міськрайонна громадська організація «Навчально – реабілітаційний центр для неповносправних дітей «Насіння Надії», Бердичівська міська громадська організація інвалідів-візочників «Стимул», Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Бердичівської міської ради, Центру ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінчик», Бердичівська міська організація інвалідів війни та збройних сил, міські осередоки УТОС і УТОГ.

Перш за все, гостей з області, цікавило, як виконується програма по створенню доступності громадських місць для людей з обмеженими можливостями в нашому місті. Відповідний моніторинг постійно проводиться ГО інвалідів-візочників «Стимул» у тісній співпраці з міською владою.

Доповідачем з цього питання виступив заступник міського голови Іван Омелянович Демусь. Котрий визнав, що існують певні труднощі з виконанням цього задуму, зокрема це стосується старих будівель, при будівництві котрих не були враховані потреби особливих категорій населення, проте вже є позитивні зрушення. Зокрема, в місті встановлено 5 звукових світлофорів, у найбільш людних пішохідних переходах, планується встановити ще два таких пристрої, можливо це не поліпшить ситуації на всіх перехрестях нашого міста, але така турбота про людей з погіршенням зору, вже належно ними оцінена. Також було наголошено, що при будівництві нового автовокзалу були враховані всі побажання людей з обмеженими потребами, він повністю відповідає потрібним вимогам. Що стосується залізничного вокзалу, то тут проблеми пов’язані з його доступністю, були закладені ще при будівництві, оскільки це стара споруда. Але й тут відбуваються покращення, зокрема обладнаний вільний доступ до другої колії вокзалу та створена група супроводу для людей з особливими потребами. Помічники надають допомогу в усьому: придбання квитків, супроводження людей, посадка у вагони, тощо. Заступник міського голови, звернув увагу присутніх на те, що при реконструкції площі біля міської ради теж було дотримано всіх норм по доступності громадських місць. Дотримувались стандартів і при ремонті міського стадіону.

Після обговорення всіх важливих та болючих питань, що постають перед людьми з особливими потребами в нашому місті, захід тривав згідно свого плану.

У формі презентації всі присутні ознайомились, пригадали та обговорили основні пункти, позиції і статті Конвенції ООН про права інвалідів. Також представники ГО мали змогу поділитися своїми здобутками та надбаннями у не легкій громадській роботі та проконсультуватись у своїх колег з приводу деяких професійних питань.

Цього дня також слово було надано голові Бердичівській міській громадській організація інвалідів-візочників «Стимул» Юрію Яремчуку, котрий розповів про масштабний проект «Independent Life – за повноцінне життя», котрий впроваджують в життя спільно з Бердичівською міською громадською організацією «Навчально-реабілітаційний центр для неповносправних дітей «Насіння Надії». Допомагає їм у цьому Міжнародний благодійний фонд «Планета Взаємодопомоги», та безпосередньо координатор даного проекту Ірина Чорнобривець. Головною метою цієї ініціативи є створення Центру активної соціокультурної і фізичної реабілітації інвалідів-візочників та дітей-інвалідів. На даному етапі в приміщенні ГО «Стимул» ведуться ремонтні роботи. У втілення в життя цього задуму допомагає міська влада та ряд благодійників і людей доброї волі. Громадські організації щиро вдячні всім не байдужим людям за підтримку.

Семінар пройшов вдало, та доніс до людей безліч потрібної і корисної інформації. Сподіваємось що подібні заходи сприятимуть інтеграції людей з інвалідністю у соціум задля повноцінного життя без обмежень.

Ольга МЕЛЬНИК.

Переглянути сюжет про семінар

Кол-во просмотров: 184

Комментарии